Har du spørsmål eller ønsker et tilbud, legg igjen ditt telefonummer så ringer vi deg opp :-)
Bli oppringt
Radonsperre, også kalt radonmembran, brukes forebyggende i tiltak mot inntrengning av helseskadelig radongass. I nybygg med rom beregnet for varig opphold er det krav om å benytte radonsperre (TEK 17 §13-5. Radon).
Bestill uforpliktende tilbud
Radonsperre består i de fleste tilfeller av radonmembran av plast, gummi eller asfalt (bitumen).
Radongass er en naturlig gass som dannes i berggrunn, i pukk og grus og som siver inn gjennom byggegrunnen. Inntrengningen kan begrenses dersom man monterer lufttett radonsperre.
Radongassen er usynlig og luktfri – og potensielt helseskadelig for de som oppholder seg i bygningen over tid, dersom det oppstår for høye verdier. Verdier måles i Becquerel per kubikkmeter (Bq/m3) og skal ikke overskride 100 Bq/m3. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler at man selv under 100 Bq/m3 bør etterstrebe lavere nivåer hvis det kan oppnås med enkle reduserende radontiltak.
Radonsperre er et fellesbegrep på produkter med diffusjonsmotstand, som hindrer radongass i å sive inn i bygninger. De fleste radonsperrer består av radonmembraner som er et fleksibelt belegg bestående av plast, gummi eller asfalt (bitumen). I tillegg finnes det radonsperrer og radonmembraner som er flytende og som derfor kan påføres vegger og eksisterende gulvkonstruksjoner.
Radonsperre kategoriseres i forhold til hvor de er beregnet å skulle plasseres i gulvkonstruksjonen, i bruksgruppene A, B og C.
Radonsperre består – i tillegg til selve radonduken – av et komplett radonmembransystem med tilhørende produkter; som forskjellige typer teip, fugemasser, plugger og mansjetter tilpasset formålet. Alt materiell som benyttes til radonsperre er godkjent som del av radonmembransystemet.
Gulvkonstruksjoner som er forskriftsmessig behandlet med radonsperre, har da tilstrekkelig tetthet til å hindre inntrengning av radonholdig luft fra grunnen. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å tette veggene med radonsperre.
Om radon på wikipedia
I tillegg til å benytte radonsperre kan en radonbrønn monteres i gulvkonstruksjonen. Denne utgjør kontaktpunktet til bygningens byggegrunn. I radonbrønnen tilkobles kanal for videreføring til vifte.
Dersom brønnen senere skal aktiveres, kobler man ganske enkelt til en kanal med vifte som fører luft fra grunnen og ut i friluft. Dette er ekstra sikkerhetstiltak – i tillegg til radonsperre. Les mer om radonbrønn her.
Les mer om radon